Geschiedenis van De Bever
In een grote notendop door Frans van Lisdonk
Tijdens het 35 jarig bestaan van onze vereniging, een heel gezellig en goed georganiseerd feest in het sportcafé, werd aan mij gevraagd de geschiedenis van de vereniging eens op papier te zetten. Dat wil ik wel doen, maar besef daarbij dat ik niet al te uitvoerig en volledig kan en zal zijn. Het moet tenslotte geen boekwerk worden. Overigens leeft het plan om al mijn clubbladen die ik heb te scannen en te publiceren op de website. Ik heb ze vanaf 1976 tot nu allemaal. Van de periode van oktober 1972 tot eind 1975 heb ik van een paar mensen nog een aantal exemplaren gekregen.
Op 10 oktober in het jaar 1972 werd de vereniging opgericht door een groepje enthousiastelingen waarbij de familie Aarden en Laarhoven met name genoemd moeten worden. Er werd begonnen met zo’n 35 leden . De eerste trainer was Alphons Kempees sr. Later zou zijn zoon, ook Alphons geheten, de club nog een tijdlang trainen. Wanneer men voor het eerst aan de competitie heeft meegedaan, valt niet meer exact te achterhalen, want de bewijzen zijn er niet van. Wel is het zeker, dat vanaf 1974 aan de competitie werd deelgenomen. Degenen die al die jaren in een team hebben gestaan en wat de eindstanden van die teams waren, kun je allemaal per jaar op onze website vinden en wel onder de kop vereniging en als je van daar ga je naar geschiedenis en daar tref je ze aan evenals de clubkampioenen vanaf 1975.
De vereniging zou in vele jaren flink gaan groeien en wel zodanig, dat er lange tijd een wachtlijst bestond. Ikzelf heb bijvoorbeeld 8 maanden moeten wachten om bij de club te kunnen komen. Dat was in het jaar 1976. Ergens in de jaren 90 is die wachtlijst opgedroogd en vanaf toen kon iedereen er meteen bij. In 1977 bij het eerste lustrum waren er 60 senioren en 32 junioren. Dat aantal zou in de loop der jaren gaan stijgen, omdat we halverwege de jaren 80 er een tweetal groepen bij kregen en wel de groep sport overdag van maandagmorgen en de groep aangepast badminton. Deze beide groepen hebben veel te danken aan de mede oprichter en het erelid Cees van Dun, die helaas al jaren niet meer onder ons is. We hebben ooit iets boven de 200 leden gehad. Thera Stoopen was destijds het 200e lid.
Naast Cees van Dun moet als een heel belangrijke persoon voor onze vereniging ook Jan Meesters genoemd worden: Jan was een van de eerste voorzitters en is nu erelid van onze vereniging. Hij heeft de vereniging naar een hoger plan getild door zijn niet aflatende bemoeienis met training en nota’s om de vereniging naar een hoger plan te tillen. Ons huidige eerste team is daar het resultaat onder andere van. Een ander erelid is Corry Laarhoven, die met name heel veel voor de afdeling aangepast badminton heeft betekend. Zij was een van de mede oprichters van onze vereniging en haar dochter speelt momenteel in het eerste team. Ik ben zelf ook al heel snel betrokken bij de vereniging. In 76 lid en in 77 was ik al lid van de recreatiecommissie. Na twee jaar werd ik voorzitter van de jeugdcommissie, mede omdat mijn beide kinderen op de vereniging zaten. Na twee jaar niet in bestuur of een commissie gezeten te hebben, heb ik 7 jaar de ledenadministratie gedaan, daarna 6 jaar voorzitter en momenteel doe ik nog op freelance basis PR werk in de vorm van copy, foto’s en dergelijke. Ook ben ik nog wedstrijdleider. Met mijn medespeler Wil Goeijers speel ik intussen al 24 jaar samen in 1 team competitie. Hij is de vraagbaak in de club, is vanaf de oprichting lid, was heel lang secretaris en ook voorzitter en is nu al jaren lang scheidsrechter en regelt de competitie in onze regio. Hij heeft ook vele adviezen gegeven aan bestuur, commissies en individuele leden en heeft er mede voor gezorgd dat we goede trainers kregen, denk maar aan Frans Neelis en nu Leon Florentius een toptrainer in badmintonland.
Andere bekende trainers waren o.a. : Archie van Genderen, Huib Tokaya, Stan de Lange en Jeffrey Volkert. Kees kerkhof heeft bijna alle afdelingen training gegeven: jeugd, senioren competitie en wel aan beide groepen en aan de recreanten. En hij is er nog steeds. Hij is terecht een bijzonder lid mag ik wel zeggen. Dankzij de inzet van velen is onze club al jaren geleden de hoogte ingegaan, maar ook in de breedte. Nu komen spelers van een goed niveau zich bij ons aanmelden, daar waar in een ver verleden de betere spelers onze club verlieten, omdat ze hier niet hogerop konden komen. Kees Kerkhof is daar zo’n voorbeeld van. Hij ging destijds naar BCO in Oosterhout, maar bleef onze vereniging wel al die jaren trainen en is er nog steeds. Een ander iemand is Wendy Schrauwen.
Ja en zo is er al die jaren heel veel te doen geweest in onze vereniging en een persoon die daarbij ook een groot aandeel heeft gehad is Bart Legierse, al tijdenlang secretaris, maar ook stimulator voor allerlei activiteiten voor recreanten, toernooileider, organisator en wat deed en doet hij al niet meer.
Ja en zo hebben we al heel wat feesten gevierd op verschillende plaatsen en wijzen. In het sportcafé bij het 5, 15, 25, 30 en 35 jarig bestaan en het 10 jarig bestaan in De nieuwe Hoef onder Goirle en het 20 jarig bestaan in Het Hoekske wat nu het Vermaeck heet. Bij het 15 jarig bestaan konden we vooraf zwemmen en later was er een koud buffet en ook was er een bekende Nederlander en wel Gerben Kartsens de wielrenner die nog steeds in Rijen woont. Dat koud buffet was er ook bij het 25 jarig bestaan. Bij het 5 jarig bestaan was er een C tournooi georganiseerd op 8 en 9 oktober 1977. Bij het 20 jarig bestaan was er een grote band De Huysluy uit Breda. Een andere keer geven we graag een opsomming van nog meer feiten rondom die feesten. Voor de jeugd was er meestal ook iets georganiseerd in de sporthal, zoals ook dit jaar.
Onze jaarvergaderingen die we elk jaar houden zijn op heel veel plaatsen gehouden, meestal op een plek van een van onze sponsors. In 1982 echter hebben we de jaarvergadering gehouden aan de Dongenseweg in een boerderij:” De Grand Ole Oprij” van het bekende country en western duo Age and Kate die na afloop van de jaarvergadering een optreden voor ons verzorgden.
Uit de verhalen van velen blijken er periodes geweest te zijn, dat het tijdens de speelavond al erg leuk en druk was in het café. In de beginperiode ging men als het café dicht ging met een aantal nog naar een andere gelegenheid om daar de pret voort te zetten. In de jaren 1980 tot 1990 was het ook heel gezellig en druk aan de bar. Velen bleven na afloop hangen en dronken gezellig nog wat na. Een aantal hielden er van om wat te gokken met kaarten.Vraag maar eens na bij Gerben de Jong, die kan er leuk over vertellen. Vanaf zo ongeveer 2000 bleef een grote groep spelers na afloop van de speelavond en competitietraining met een grote groep aan een lange tafel zitten en dan kwam er naast drank ook vaak te eten op tafel. En zo was er een andere groep die een eigen stamtafel had. De tijden zijn echter wat veranderd en velen gaan na afloop meestal meteen naar huis.
Ja en wat valt er dan zoal nog op te merken aan bijzondere gebeurtenissen. Ik zal er een aantal opsommen en besef daarbij dan wel, dat er nog meer valt te noemen, maar daarover kunnen we dan praten op de bank in de hal of aan de bar. We hebben met een aantal leden in 1992 de muren van de hal blauw geschilderd. Eerst waren die allemaal wit. De gemeente zorgde voor steigers , verf en kwasten en wij voor mankracht. In één dag was de klus geklaard.
Er zijn in 1992 de NK rolstoel- en zitbadminton in onze sporthal gehouden en toen hebben de deelnemers in de hal geslapen op stretchers van het leger. Daar zijn nog foto’s van. In de eerste 15 jaren zijn er zogenaamde C toernooien georganiseerd, waar bekende spelers uit het district aan deelnamen.
De recreanten hebben in die periode meegedaan aan de recreantencompetitie. Die competitie bestaat overigens nog steeds. Gilze doet daar al heel lang aan mee.
Velen van ons hebben verschillende puntentellingen meegemaakt. De laatste is die van dit seizoen. Voor velen een echte verbetering en zeker voor het publiek en scheidsrechter.
Na dit alles hoop ik dat velen over dit stuk zullen gaan praten en er aanleiding in vinden om ook eens iets te schrijven over en voor de vereniging. Je zult wel weten of anders gemerkt hebben, dat ik de vereniging nog steeds een groot hart toedraag en het badminton nog lang niet kan missen. Terecht memoreerde Wout Bleijenberg op de feestavond er nog eens aan, dat we trots mogen zijn op zoveel vrijwilligers en dat is ook zo. Het zal misschien aan de omgeving liggen, maar waar ik woon is al een lange tijd een vruchtbare plek voor trouwe Bevers geweest. Hans Lichtenberg, de eerste echte voorzitter, was mijn buurman, Jan Meesters, heel lang voorzitter en nu erelid, woonde bij mij 100m vandaan op de hoek van de Hallstraat. Michel Slink woont ook in mijn hofje en Ferdy Naafs een nieuw en veelzijdig talent woont in het verlengde van mijn straat op nog geen 100m.
Frans van Lisdonk
November 2007