Statuten
Statuten van Badmintonclub Bever
Naam en zetel.
Artikel 1.
- De vereniging draagt de naam Badmintonclub Bever.
- Zij heeft haar zetel te Rijen, gemeente Gilze en Rijen.
Inrichting.
Artikel 2.
- Organen van de vereniging zijn: het bestuur en de algemene vergadering alsmede alle overige personen en kommissies die krachtens de statuten door de algemene vergadering belast zijn met een nader omschreven taak en aan wie daarbij door de algemene vergadering beslissingsbevoegdheid is toegekend.
- De organen van de vereniging als bedoeld in lid 1 bezitten geen rechtspersoonlijkheid.
Duur en boekjaar.
Artikel 3.
- De vereniging is opgericht op tien oktober negentienhonderd twee en zeventig te Rijen, gemeente Gilze en Rijen. Zij is aangegaan voor onbepaalde tijd.
- Het boekjaar van de vereniging loopt van een januari tot en met een en dertig december.
Doel.
Artikel 4.
- De vereniging stelt zich ten doel het doen beoefenen en bevorderen van de badmintonsport in al zijn verschijningsvormen.
- De vereniging tracht dit doel onder meer te bereiken door:
a.het lidmaatschap te verwerven van de Nederlandse Badminton Bond, in deze statuten nader aan te duiden als: de bond.
b.deel te nemen aan de door onder a. genoemde bond georganiseerde of goedgekeurde competities en andere wedstrijden.
c.wedstrijden te organiseren.
d.evenementen op het gebied van de badmintonsport te organiseren.
Leden.
Artikel 5.
- a.Leden zijn natuurlijke personen, die op hun verzoek als lid door het bestuur zijn toegelaten.
b.Personen die door de bond levenslang zijn uitgesloten van deelname aan wedstrijden, dan wel van het bekleden van een funktie binnen de bond, kunnen niet als lid van de vereniging worden toegelaten. - In geval van niet-toelating door het bestuur kan op verzoek van de betrokkene alsnog door de eerstvolgendplaatsvindende algemene vergadering tot toelating worden besloten.
- Op voorstel van het bestuur kan de algemene vergadering een lid wegens zijn bijzondere verdiensten voor de vereniging tot ere-lid benoemen.
Verplichtingen.
Artikel 6.
- De leden zijn verplicht:
a.de statuten en reglementen van de vereniging alsmede de besluiten van de organen vermeld in artikel 2 lid 1 na te leven.
b.de belangen van de vereniging niet te schaden.
c.de statuten, de reglementen en/of besluiten van de organen van de bond alsmede van de van toepassing zijnde wedstrijdbepalingen na te leven en zich te onthouden van handelingen of gedragingen waardoor de belangen van de badmintonsport in het algemeen en die van de bond in het bijzonder op onredelijke wijze worden benadeeld.
d.bij hun toetreding het lidmaatschap van de bond aan te vragen.
De vereniging is bevoegd om een natuurlijk persoon als lid aan te melden bij de bond; het bestuur draagt voor deze aanmelding steeds onverwijld zorg overeenkomstig de ter zake geldende voorschriften van de bond. - Een lid kan de toepasselijkheid van een besluit waarbij, andere verplichtingen dan van geldelijke aard, worden opgelegd casu quo verzwaard, met inachtneming van het bepaalde in artikel 10 lid 4, door opzegging van het lidmaatschap te zijnen opzichte uitsluiten.
- Door de vereniging kunnen in naam van de leden geen verplichtingen worden aangegaan, dan nadat het bestuur daartoe door de algemene vergadering machtiging is verleend.
Tuchtrechtspraak.
Artikel 7.
- a.In het algemeen zal strafbaar zijn elk handelen of nalaten in strijd met de statuten, reglementen en/of besluiten van organen van de vereniging, of waardoor de belangen van de vereniging worden geschaad.
b.Tevens zal strafbaar zijn elk handelen of nalaten dat in strijd is met de statuten, reglementen, -wedstrijdbepalingen daaronder begrepen-, en/of met besluiten van organen van de bond, of waardoor de belangen van de bond in het bijzonder worden geschaad. - Voor zover deze bevoegdheid niet aan een eigen kommissie, belast met tuchtrechtspraak, is opgedragen, is het bestuur bevoegd om, ingeval van overtredingen, als bedoeld in lid 1 onder a., alsmede ingeval van overtreding van de wedstrijdbepalingen, de volgende straffen op te leggen:
a.berisping.
b.tuchtrechtelijke boetes.
c.schorsing.
d.ontzetting (royement). - Tuchtrechtelijke boetes kunnen worden opgelegd tot de bij reglement vastgestelde maxima.
- Schorsingen kunnen worden opgelegd voor de bij reglement aangegeven maximale perioden. Gedurende de periode dat een lid geschorst is, heeft hij geen toegang tot een algemene vergadering en kan hij aldaar niet aan de stemming deelnemen, terwijl hem bovendien gedurende deze periode andere aan het lidmaatschap verbonden rechten kunnen worden ontzegd.
- a.Ontzetting (royement) kan alleen worden uitgesproken indien een lid in ernstige mate in strijd met de statuten, reglementen en/of besluiten van de organen van de vereniging handelt, of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt.
b.Ontzetting (royement) kan slechts door het bestuur worden uitgesproken.
c.Nadat het bestuur tot ontzetting (royement) heeft besloten, wordt het betrokken lid ten spoedigste door middel van een aangetekend schrijven van het bestuur, met opgave van redenen, in kennis gesteld.
d.De betrokkene is bevoegd binnen een maand na ontvangst van deze kennisgeving in beroep te gaan bij de algemene vergadering, die in haar eerstvolgende vergadering met meerderheid van stemmen beslist.
Gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep is het lid geschorst, met dien verstande dat de betrokkene voor het voeren van verweer toegang heeft tot de eerstvolgende algemene vergadering en bevoegd is aldaar het woord te voeren. De betrokkene is tevens bevoegd zich in bedoelde vergadering door een raadsman te doen bijstaan. - In geval van overtredingen als bedoeld in lid 1 onder b. is het betrokken lid onderworpen aan de bepalingen van het Tuchtreglement van de bond, vastgesteld door de algemene vergadering van de bond.
Arbitrage.
Artikel 8.
- Met uitzondering van de onder 2 bedoelde geschillen worden geschillen tussen leden van de bond onderling, voor zover deze samenhangen met de beoefening van de badmintonsport in de ruimste zin van het woord, met uitsluiting van de burgerlijke rechter, beslecht door de Arbitragekommissie van de bond, zulks met inachtneming van het daartoe bepaalde in het Arbitragereglement van de bond.
- Voor zover de onder 1 bedoelde geschillen zijn ontstaan uit een door een bondslid met een sponsor gesloten overeenkomst worden deze geschillen voorgelegd aan de Arbitragekommissie Sportsponsoring van de Nederlandse Sport Federatie en de Vereniging Sportsponsoring Nederland, welke geschillen zullen worden beslecht overeenkomstig het reglement van de Arbitragekommissie Sportsponsoring van deze organisaties.
Geldmiddelen.
Artikel 9.
- De geldmiddelen van de vereniging bestaan uit:
a.contributie van de leden.
b.ontvangsten wedstrijden.
c.andere inkomsten.
d.schenkingen en donaties. - a.De leden zijn gehouden tot het betalen van contributie. De wijze van betalen en de hoogte van de contributie worden jaarlijks door de algemene vergadering vastgesteld. De leden kunnen daartoe in categorieën worden ingedeeld, die een verschillende contributie betalen.
b.Wanneer het lidmaatschap eindigt blijft niettemin contributie verschuldigd over een door de algemene vergadering bepaalde periode. - Ere-leden zijn vrijgesteld van de verplichting tot het betalen van contributie.
Einde lidmaatschap.
Artikel 10.
- Het lidmaatschap eindigt:
a.door overlijden van het lid.
b.door opzegging van het lid.
c.door opzegging van het bestuur namens de vereniging.
d.door ontzetting (royement), als bepaald in artikel 7 lid 5. - a.Opzegging namens de vereniging kan geschieden wanneer een lid heeft opgehouden aan de vereisten voor het lidmaatschap te voldoen voor zover deze door de statuten worden gesteld, of wanneer hij zijn verplichtingen jegens de vereniging niet nakomt en van de vereniging redelijkerwijs niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren.
b.Ingeval een lid uit het lidmaatschap van de bond wordt ontzet is de vereniging reeds op die grond verplicht om na kennisneming van het uitgesproken royement de betrokkene met onmiddellijke ingang als lid van de vereniging te schorsen en na het onherroepelijk worden van het uitgesproken royement door opzegging tot onmiddellijke beëindiging van het lidmaatschap van de vereniging over te gaan.
c.Wanneer een lid het lidmaatschap van de bond heeft opgezegd dan wel wanneer de bond aan het lid het lidmaatschap van de bond heeft opgezegd wordt door de vereniging aan betrokkene het lidmaatschap van de vereniging opgezegd. - De vereniging is bevoegd om na beëindiging van het lidmaatschap van een lid, anders dan door overlijden, of na opzegging van haar lidmaatschap van de bond namens betrokkene diens lidmaatschap van de bond op te zeggen. De vereniging draagt voor deze opzegging steeds onverwijld zorg overeenkomstig de ter zake geldende voorschriften van de bond.
- a.Opzegging van het lidmaatschap door het lid of namens de vereniging kan slechts geschieden met inachtneming van een opzegtermijn welke wordt bepaald door de algemene vergadering, behoudens het geval bedoeld in lid 2 onder a.
b.Een opzegging in strijd met het onder a. bedoelde doet het lidmaatschap eindigen op het vroegst toegelaten tijdstip volgende op de datum, waartegen was opgezegd. - Een opzegging als bedoeld in artikel 6 lid 2 dient te geschieden binnen een maand nadat het bedoelde besluit aan het lid is bekend geworden of is medegedeeld.
- Behalve in geval van overlijden wordt een lid dat heeft opgezegd geacht nog lid te zijn zolang hij niet heeft voldaan aan zijn geldelijke verplichtingen ten opzichte van de vereniging, of zolang enige aangelegenheid waarbij hij betrokken is niet is afgewikkeld, de tenuitvoerlegging van een opgelegde straf daarin begrepen, doch tot maximaal het einde van het boekjaar volgend op dat waarin werd opgezegd.
Gedurende deze periode kan de betrokkene geen rechten uitoefenen, met uitzondering van het recht om binnen de gestelde termijn in beroep te gaan.
Donateurs.
Artikel 11.
- De vereniging kent behalve leden ook donateurs.
- Donateurs zijn natuurlijke- of rechtspersonen die door het bestuur als donateurs zijn toegelaten en die zich jegens de vereniging verplichten om jaarlijks een door het bestuur vastgestelde bijdrage te storten.
- Donateurs hebben geen andere rechten of verplichtingen dan die welke hun bij of krachtens de statuten zijn toegekend of opgelegd.
- De rechten en verplichtingen van de donateur kunnen te allen tijde door de vereniging of de donateur door opzegging worden beëindigd, met dien verstande dat bij opzegging door de donateur de jaarlijkse bijdrage voor het lopende boekjaar voor het geheel verschuldigd blijft.
- Opzegging namens de vereniging geschiedt door het bestuur.
Bestuur.
Artikel 12.
- a.Het bestuur bestaat uit tenminste drie meerderjarige personen, die door de algemene vergadering uit de kandidaat gestelde leden worden gekozen.
b.Het aantal bestuursleden wordt vastgesteld door de algemene vergadering.
c.De voorzitter wordt in funktie gekozen. - a.Tot aan de aanvang van de algemene vergadering kunnen door het bestuur of door tenminste tien leden kandidaten worden gesteld voor de funktie van bestuurslid.
b.Aan een kandidaatstelling kan het bindend karakter worden ontnomen door een met tenminste twee/derde van de uitgebrachte stemmen genomen besluit van de algemene vergadering.
c.Vindt geen kandidaatstelling plaats of besluit de algemene vergadering overeenkomstig het onder b. gestelde om aan de kandidaatstelling het bindend karakter te ontnemen, dan is de algemene vergadering vrij in haar keus. - a.Ieder bestuurslid treedt drie jaar na zijn verkiezing af volgens een door het bestuur op te maken rooster. Aftredende bestuursleden zijn terstond herkiesbaar.
b.In een tussentijdse vacature wordt zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk op de eerstvolgende te houden jaarvergadering, voorzien.
c.Bestuursleden dienen meerderjarig te zijn en treden in tegenstelling tot het hiervoor onder 3.a. bepaalde, in ieder geval af in de jaarlijkse algemene vergadering, gehouden in het boekjaar waarin zij de leeftijd van zeventig jaar bereiken. - In zijn eerste bestuursvergadering na een bestuursverkiezing verdeelt het bestuur in onderling overleg de functies (met uitzondering van die van voorzitter) en stelt zij voor elk bestuurslid diens taak vast en doet hiervan, hetzij in het clubblad, hetzij door middel van een schriftelijke kennisgeving, mededeling aan alle leden.
- Ieder bestuurslid is tegenover de vereniging gehouden tot een behoorlijke vervulling van de hem opgedragen taak.
Indien het een aangelegenheid betreft die tot de werkkring van twee of meer bestuursleden behoort, is ieder van hen hoofdelijk aansprakelijk tegenover de vereniging tenzij hij bewijst dat de tekortkoming niet aan hem te wijten is en dat hij niet nalatig is geweest in het treffen van maatregelen om de gevolgen daarvan af te wenden. - De algemene vergadering kan een bestuurslid als lid van het bestuur schorsen of ontslaan indien zij daartoe termen aanwezig acht. Voor een daartoe strekkend besluit is een meerderheid vereist van tenminste twee/derde van de uitgebrachte geldige stemmen.
Een schorsing die niet binnen drie maanden gevolgd wordt door een besluit tot ontslag, eindigt door het verloop van die termijn.
Bestuurstaak.
Artikel 13.
- Behoudens de beperkingen volgens de statuten is het bestuur belast met het besturen van de vereniging.
- Indien het aantal bestuursleden beneden drie is gedaald, blijft het bestuur bevoegd. Het is echter verplicht zo spoedig mogelijk een algemene vergadering te beleggen, waarin de voorziening in de open plaats of de open plaatsen aan de orde komt.
- Het bestuur is bevoegd onder zijn verantwoordelijkheid bepaalde onderdelen van zijn taak te doen uitvoeren door kommissies waarvan de leden door het bestuur worden benoemd en ontslagen.
Bestuursvergadering.
Artikel 14.
- Tenzij het bestuur anders bepaalt, vergadert het bestuur wanneer de voorzitter of twee andere bestuursleden dit verlangen.
- Het bestuur kan ook buiten vergadering besluiten nemen, indien geen bestuurslid zich tegen deze wijze van besluitvorming verzet en alle bestuursleden aan deze besluitvorming deelnemen.
- a.Alle besluiten, daaronder begrepen de besluiten als bedoeld in lid 2 worden genomen met meerderheid van de uitgebrachte stemmen, mits voor wat de in vergadering genomen besluiten betreft de meerderheid van de in functie zijnde bestuursleden aanwezig is.
b.Blanco stemmen zijn ongeldig. - Over elk voorstel wordt afzonderlijk en mondeling gestemd, tenzij de voorzitter of een ander bestuurslid anders wensen.
- a.Het door de voorzitter uitgesproken oordeel dat het bestuur een besluit heeft genomen, is beslissend.
Hetzelfde geldt voor de inhoud van een genomen besluit, voor zover gestemd werd over een niet schriftelijk vastgelegd voorstel.
b.Wordt echter onmiddellijk na het uitspreken van het onder a. bedoelde oordeel de juistheid daarvan betwist, dan wordt zonodig het te nemen besluit schriftelijk vastgesteld en vindt een nieuwe stemming plaats, indien een bestuurslid dit verlangt. Door deze nieuwe stemming vervallen de rechtsgevolgen van de oorspronkelijke stemming. - Van het verhandelde in elke vergadering worden door de sekretaris of een door het bestuur aangewezen notulist notulen gemaakt, die door de voorzitter en de notulist worden vastgesteld.
Vertegenwoordiging.
Artikel 15.
- De vereniging wordt in en buiten rechte vertegenwoordigd door de voorzitter met de sekretaris of, bij ontstentenis van een hunner, door de voorzitter met de penningmeester of de sekretaris met de penningmeester.
- De vereniging wordt op de districtsvergadering van de bond, met uitsluiting van andere bestuursleden, vertegenwoordigd door een daartoe door het bestuur aangewezen bestuurslid.
- Het bestuur is, mits met voorafgaande goedkeuring van de algemene vergadering, bevoegd tot het sluiten van overeenkomsten tot het kopen, vervreemden of bezwaren van registergoederen, het sluiten van overeenkomsten waarbij de vereniging zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot zekerheidsstelling voor een schuld van een derde verbindt.
Rekening en verantwoording.
Artikel 16.
- Het bestuur is verplicht van de vermogenstoestand van de vereniging zodanig aantekening te houden dat daaruit te allen tijde haar rechten en verplichtingen kunnen worden gekend.
- Het bestuur brengt, -behoudens verlenging van deze termijn door de algemene vergadering-, binnen zes maanden na afloop van het boekjaar op een algemene vergadering zijn jaarverslag uit en doet, onder overlegging van de nodige bescheiden, rekening en verantwoording over zijn in het afgelopen boekjaar gevoerd bestuur. Bij gebreke hiervan kan, na afloop van bedoelde termijn, ieder lid deze rekening en verantwoording in rechte van het bestuur vorderen.
- a.Tenzij de algemene vergadering op een andere wijze in het toezicht op het bestuur heeft voorzien, kiest de algemene vergadering een kascommissie, bestaande uit twee leden en een plaatsvervangend lid die geen deel mogen uitmaken van het bestuur.
b.De leden van de onder a. bedoelde kommissie worden gekozen voor de duur van twee jaar en treden volgens een door het bestuur bij te houden rooster af. Zij zijn aansluitend slechts eenmaal herkiesbaar.
c.Deze kommissie onderzoekt de rekening en verantwoording van het bestuur en brengt aan de algemene vergadering verslag van haar bevindingen uit. - Degenen die de rekening en verantwoording van het bestuur onderzoeken, kunnen zonodig zich voor rekening van de vereniging door een deskundige doen bijstaan.
Het bestuur is verplicht aan de kascommissie alle door haar gewenste inlichtingen te verschaffen, haar desgewenst de kas te tonen en inzage van de boeken en bescheiden van de vereniging te geven. - De opdracht aan de kascommissie kan te allen tijde door de algemene vergadering worden herroepen, doch slechts door de verkiezing van een andere kascommissie.
- Goedkeuring door de algemene vergadering van het jaarverslag en de rekening en verantwoording strekt het bestuur tot decharge voor alle handelingen, voor zover die uit de jaarstukken blijken.
- Het bestuur is verplicht de bescheiden als bedoeld in de leden 1, 2 en 3, tien jaar te bewaren.
Algemene vergaderingen.
Artikel 17.
- Jaarlijks zal uiterlijk zes maanden na afloop van het boekjaar een algemene vergadering (jaarvergadering) worden gehouden.
- De agenda van deze vergadering bevat onder meer:
a.bespreking en definitieve vaststelling van de notulen van de vorige algemene vergadering.
b.jaarverslag van de sekretaris.
c.behandeling en vaststelling van de jaarstukken.
d.verslag kascommissie.
e.vaststelling van de contributies.
f.vaststelling van de begroting.
g.voorziening in vacatures en vaststelling aantal bestuursleden.
h.rondvraag. - Voorts worden algemene vergaderingen gehouden zo dikwijls het bestuur dit wenselijk oordeelt.
- a.De algemene vergaderingen worden bijeengeroepen met inachtneming van een termijn van tenminste zeven dagen, de dag van de oproeping en die van de vergadering niet meegerekend.
b.De bijeenroeping geschiedt in het clubblad of door middel van een alle leden te zenden schriftelijke kennisgeving, zulks onder gelijktijdige vermelding van de agenda, of door middel van een advertentie in tenminste een, ter plaatse waar de vereniging haar zetel heeft, veelgelezen dagblad. Geschiedt de bijeenroeping door middel van een advertentie, dan wordt de agenda voor de leden op een daartoe geschikte plaats ter inzage gelegd en wordt daarvan melding gemaakt in de advertentie. - a.Het bestuur is op schriftelijk verzoek van tenminste een zodanig aantal leden als bevoegd is tot het uitbrengen van een/tiende gedeelte van de stemmen verplicht tot het bijeenroepen van een algemene vergadering op een termijn van niet langer dan vier weken.
b.Indien aan het verzoek binnen drie weken geen gevolg is gegeven, kunnen de verzoekers zelf tot die bijeenroeping overgaan met inachtneming van het bepaalde in het vorige lid.
Toegang en besluitvorming algemene vergadering.
Artikel 18.
- a.Toegang tot de algemene vergadering hebben alle leden, voor zover zij niet ten tijde van de vergadering als lid zijn geschorst.
b.De voorzitter kan tevens toegang verlenen aan andere dan de onder a. bedoelde personen. - a.De in lid 1 onder a. bedoelde leden zijn stemgerechtigd voor zover zij bij aanvang van het boekjaar waarin de algemene vergadering wordt gehouden de leeftijd van zestien jaar hebben bereikt. Zij brengen ieder een stem uit.
b.Ieder stemgerechtigd lid is bevoegd zijn stem te doen uitbrengen door een schriftelijk gemachtigd ander stemgerechtigd lid dat echter in totaal niet meer dan twee stemmen kan uitbrengen. - a.Tenzij anders in deze statuten is bepaald, worden besluiten genomen met een meerderheid van de uitgebrachte stemmen.
b.Onder meerderheid wordt verstaan meer dan de helft van de uitgebrachte geldige stemmen.
c.Als ongeldige stemmen worden aangemerkt uitgebrachte stemmen of stembiljetten die, naar het oordeel van de voorzitter:
1.blanco zijn.
2.zijn ondertekend.
3.onleesbaar zijn.
4.een persoon niet duidelijk aanwijzen.
5.de naam bevatten van een persoon die niet verkiesbaar is.
6.voor iedere verkiesbare plaats meer dan een naam bevatten.
7.meer bevatten dan een duidelijke aanwijzing van de persoon die is bedoeld. - a.Alle stemmingen over zaken geschieden mondeling, over personen schriftelijk, tenzij de voorzitter zonder tegenspraak uit de vergadering een andere wijze van stemmen bepaalt of toelaat.
b.Ingeval van meerdere vacatures wordt over iedere vacature afzonderlijk gestemd. - a.Indien bij een stemming over personen bij de eerste stemming niemand de meerderheid van de uitgebrachte geldige stemmen heeft verkregen, wordt een tweede stemming gehouden. Verkrijgt ook bij deze stemming niemand de meerderheid van de uitgebrachte geldige stemmen, dan vindt herstemming plaats over de personen die het hoogste aantal stemmen hebben verkregen.
b.Heeft slechts een persoon het hoogste aantal stemmen verkregen, dan vindt herstemming plaats over hem en degene die het op een na hoogste aantal stemmen heeft verkregen.
Zijn er meer personen die het op een na hoogste aantal stemmen hebben verkregen, dan vindt over hen eerst een tussenstemming plaats om uit te maken wie de kandidaat wordt voor de herstemming.
c.Zowel bij de tussenstemming als bij de herstemming(en) is hij gekozen die de meerderheid van de uitgebrachte geldige stemmen heeft verkregen. Staken bij deze stemmingen de stemmen, dan beslist het lot. - Indien de stemmen staken over een voorstel dat niet de verkiezing van personen betreft, is het verworpen.
- a.Een ter vergadering door de voorzitter uitgesproken oordeel, dat een besluit is genomen, is beslissend. Hetzelfde geldt voor de inhoud van een genomen besluit, voorzover gestemd werd over een niet schriftelijk vastgelegd voorstel.
b.Wordt echter onmiddellijk na het uitspreken van het onder a. bedoelde oordeel de juistheid daarvan betwist, dan wordt zonodig het te nemen besluit schriftelijk vastgelegd en vindt een nieuwe stemming plaats, wanneer de meerderheid der vergadering, of indien de oorspronkelijke stemming niet hoofdelijk of schriftelijk geschiedde, een lid dit verlangt.
Door deze nieuwe stemming vervallen de rechtsgevolgen van de oorspronkelijke stemming.
Bevoegdheden algemene vergadering.
Artikel 19.
Aan de algemene vergadering komen in de vereniging alle bevoegdheden toe, die niet door de wet of door de statuten aan het bestuur of andere organen zijn opgedragen.
Leiding en notulering algemene vergadering.
Artikel 20.
- De algemene vergadering wordt geleid door de voorzitter van het bestuur. Bij afwezigheid van de voorzitter treedt een ander door het bestuur aan te wijzen bestuurslid als voorzitter op. Wordt ook op deze wijze niet in het voorzitterschap voorzien, dan voorziet de algemene vergadering daarin zelf.
- Van het verhandelde in elke algemene vergadering worden door de sekretaris of een door het bestuur aangewezen notulist notulen gemaakt. De notulen worden, na vaststelling door de voorzitter en de notulist, in het clubblad gepubliceerd of op een andere wijze ter kennis van de leden gebracht en worden in de eerstvolgende algemene vergadering besproken en definitief vastgesteld.
Algemene reglementen.
Artikel 21.
- Ter uitvoering en/of aanvulling van het in deze statuten bepaalde kan de algemene vergadering reglementen vaststellen en wijzigen, waarin onder andere de taken en bevoegdheden van de organen nader worden geregeld.
- De reglementen mogen niet in strijd zijn met de wet noch met de statuten.
Statutenwijziging.
Artikel 22.
- De statuten kunnen slechts gewijzigd worden door een besluit van de algemene vergadering, waartoe werd opgeroepen met de mededeling, dat aldaar wijziging van de statuten zal worden voorgesteld.
- Zij, die de oproeping tot de algemene vergadering ter behandeling van een voorstel tot statutenwijziging hebben gedaan, moeten tenminste veertien dagen voor de vergadering een afschrift van dat voorstel, waarin de voorgedragen wijziging woordelijk is opgenomen, op een daartoe geschikte plaats voor de leden ter inzage leggen tot na afloop van de dag, waarop de vergadering wordt gehouden. Bovendien wordt de voorgestelde wijziging tenminste veertien dagen voor de vergadering in het clubblad gepubliceerd en/of een afschrift hiervan op diens verzoek aan een lid ter beschikking gesteld.
- a.Een besluit tot statutenwijziging behoeft tenminste twee/derde van de uitgebrachte geldige stemmen, in een vergadering waar tenminste twee/derde van de stemgerechtigde leden aanwezig of vertegenwoordigd is.
Indien geen twee/derde van de stemgerechtigde leden aanwezig of vertegenwoordigd is, wordt binnen vier weken daarna een tweede vergadering bijeengeroepen en gehouden, waarin over het voorstel, zoals dat in de vorige vergadering aan de orde is geweest, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde stemgerechtigde leden, een besluit kan worden genomen, mits met een meerderheid van tenminste twee/derde van de uitgebrachte geldige stemmen.
b.Een besluit tot statutenwijziging dient binnen twee weken schriftelijk in tweevoud aan het bestuur van de bond ter kennisgeving te worden aangeboden. - Een statutenwijziging treedt niet in werking dan nadat voldaan is aan het in lid 3 onder b. bepaalde en van de statutenwijziging een notariële akte is opgemaakt. Van dit tijdstip wordt mededeling gedaan in het clubblad.
Ontbinding en vereffening.
Artikel 23.
- De vereniging wordt ontbonden door een daartoe strekkend besluit van de algemene vergadering, genomen met tenminste twee/derde van het aantal uitgebrachte geldige stemmen in een vergadering waarin tenminste drie/vierde van de stemgerechtigde leden aanwezig of vertegenwoordigd is.
- Het bepaalde in de leden 2 en 3 van artikel 22 is van overeenkomstige toepassing.
- Indien bij het besluit tot ontbinding geen vereffenaars zijn aangewezen, dan geschiedt de vereffening door het bestuur.
- Een eventueel batig saldo zal niet vervallen aan degenen die ten tijde van het besluit tot ontbinding lid zijn, maar ten gunste komen van een dan door de algemene vergadering aan te wijzen doel.
- Na de ontbinding blijft de vereniging voortbestaan voor zover dit tot vereffening van haar vermogen nodig is. Gedurende de vereffening blijven de bepalingen van de statuten en reglementen voor zover mogelijk van kracht.
In stukken en aankondigingen die van de vereniging uitgaan moeten aan haar naam worden toegevoegd de woorden “in liquidatie”.
De comparanten verklaarden tenslotte ter uitvoering van deze overeenkomst, alsmede terzake van de fiscale aspecten daarvan, domicilie te kiezen ten kantore van de notaris, bewaarder van deze akte.
De comparanten zijn mij, notaris, bekend.
WAARVAN AKTE,
in minuut opgemaakt is verleden te Gilze, ten dage als in het hoofd van deze akte gemeld. Na zakelijke opgave van de inhoud van deze akte aan de comparanten hebben dezen verklaard van de inhoud daarvan te hebben kennisgenomen en op volledige voorlezing daarvan geen prijs te stellen. Vervolgens is deze akte na beperkte voorlezing door de comparanten en mij, notaris, ondertekend.
Bijzondere Regelingen B.C. Bever
BIJZONDERE REGELINGEN
De bij B.C. Bever bestaande regelingen zijn goedgekeurde besluiten welke zijn aangenomen koor kommissies, het Bestuur of de Algemene Leden Vergadering (jaarvergadering).
REGELINGEN T.A.V. HET LIDMAATSCHAP
LEDEN
De leden van B.C. Bever zijn onderverdeeld in de volgende afdelingen:
a. Sport Overdag leden;
b. Senior leden;
c. Junior leden;
d. Mini’s;
e. Leden Aangepast badminton;
f. Bijzondere leden;
g. Ere leden.
N.B.: Als bijzondere leden worden die leden aangeduid die om uiteenlopende redenen geen contributie betalen maar wel stemrecht hebben in het Bestuur, kommissies en ALV.
WACHTLIJST
In geval van een ledenstop hanteert B.C. Bever de volgende richtlijnen bij het opstellen van een wachtlijst:
a. Aspirant-leden worden, per afdeling en in volgorde van aanmelding op de wachtlijst geplaatst;
b. Bonds-leden (Nederlandse Badminton Bond-LEDEN) die zich in de gemeente vestigen en lid wensen te worden, worden boven aan de wachtlijst geplaatst;
c. BEVER-leden in de tijdelijke opzegging, die zich weer aanmelden en
Oud-leden van B.C. BEVER, die zich weer aanmelden om weer lid te worden en
Bonds-leden (N.B.B.-LEDEN) die (zonder dat zij verhuisd zijn) lid wensen te worden, kunnen met voorrang worden behandeld, zulks ter beoordeling van het Bestuur.
MUTATIEFORMULIER
De hieronder genoemde situaties dienen uitsluitend met het bij de vereniging in gebruik zijnde mutatieformulier kenbaar gemaakt te worden:
a. Aanmelden als lid;
b. Opzeggen als lid;
c. Tijdelijk opzeggen als lid;
d. Adreswijzigingen.
TIJDELIJKE OPZEGGINGEN VAN HET LIDMAATSCHAP
In sommige gevallen is het mogelijk het lidmaatschap tijdelijk te onderbreken zoals b.v.:
a. Bij ziekte of blessure van langere duur;
b. Indien men in verwachting is;
c. Indien men zijn militaire dienstplicht moet vervullen;
d. Indien men om studie- of stageredenen langere tijd afwezig is;
e. Vergelijkbare situaties, zulks ter beoordeling van het Bestuur.
ALs men van de tijdelijke opzegging gebruik maakt is men geen lid meer van de vereniging maar blijft men wel het clubblad ontvangen. Men betaalt geen contributie.
Voor de ingangsdatum van de tijdelijke opzegging geldt dezelfde regeling als voor het opzeggen van het lidmaatschap.
Voor Bestuurs- en kommissieleden die van de tijdelijke opzegging gebruik maken geldt dat zij Bijzonder lid worden.
OPZEGGEN VAN HET LIDMAATSCHAP
Als het lidmaatschap wordt opgezegd dient gebruik te worden gemaakt van het mutatieformulier.
Het lidmaatschap eindigt aan het eind van de maand volgend op de maand waarin wordt opgezegd of zoveel later als op het mutatieformulier wordt aangegevn.
BETALING CONTRIBUTIE
a. Contributie dient per half jaar en per vooruit betaling te worden voldaan. De hoogte van de contributie wordt in de ALV vastgesteld;
b. Bij aanname als lid van B.C. Bever wordt eenmalig administratiekosten berekend.
BETALING BONDS-CONTRIBUTIE
Door het lidmaatschap van onze vereniging van de N.B.B. zijn onze leden gehouden om Bonds-contributie te betalen. Deze contributie wordt jaarlijks, bij vooruitbetalingen, door de vereniging betaald.
De bonds-contributie wordt verrekend via de verenigingscontributie
RESTITUTIE CONTRIBUTIE
Restitutie van verenigingscontributie is, in uitzonderingsgevallen, mogelijk, zulks ter beoordeling van het Bestuur.
De door de vereniging reeds vooruitbetaalde Bonds-contributie zal van het restitutiebedrag worden afgetrokken.
Restitutie dient schriftelijk bij het Bestuur te worden aangevraagd.
OVERGANG NAAR EEN ANDERE AFDELING
De overgang binnen de vereniging naar een andere afdeling is mogelijk. Indien er een wachtlijst bestaat voor de gewenste afdeling zal de tijd welke men reeds lid is worden aangemerkt als wachttijd en wordt men op een overeenkomstige plaats op de wachtlijst geplaatst.
LIDMAATSCHAP MEERDERE AFDELINGEN
Het lidmaatschap van meerdere afdelingen is ook mogelijk. Het zal duidelijk zijn dat in zo’n geval ook meerdere keren contributie moet worden betaald, met dien verstande dat de Bonds-contributie slechts eenmaal wordt geheven.
FINANCIELE REGELINGEN
VERREKENING VOORGESCHOTEN GELDEN
Bij de penningmeester kunnen die gelden worden gedeclareerd welke in het kader van een goedgekeurd budget zijn uitgegeven/voorgeschoten. Hierbij dient het bij de vereniging in gebruik zijnde declaratieformulier te worden gebruikt, dat vergezeld moet gaan van deugelijke betalingsbewijzen.
VERGOEDING ONVOORZIENE UITGAVEN
Onvoorziene uitgaven, welke dus niet zijn opgenomen in een goedgekeurd budget, kunnen in aanmerking komen voor vergoeding. Om voor vergoeding in aanmerking te komen dient steeds vooraf toestemming te worden gevraagd aan het Bestuur onder opgave van reden en hoogte van het bedrag. Na verkregen toestemming geldt de regeling voorgeschoten gelden.
ONKOSTEN VERGOEDING
De als zodanig aangezochte/aangestelde begeleiders van deelnemers aan toernooien en kompetitiewedstrijden (meestal jeugdbegeleiders) kunnen in aanmerking komen voor een onkostenvergoeding en/of reiskostenvergoeding.
VERGOEDING KOSTEN VAN TOERNOOIEN/DISTRICTSTRAININGEN
Geselecteerde spelers/sters (aangezocht door/namens de W.T.K.) komen in aanmerking voor vergoeding van (een gedeelte) van de te maken kosten verbonden aan toernooien en/of districstrainingen.
Bedoelde kosten dienen wel/alsnog door de deelnemers zelf te worden betaald als zij zonder geldige reden niet komen opdagen of een toernooi vroegtijdig verlaten.
VERGOEDING OPLEIDINGSKOSTEN
BEVER-leden die een badmintonopleiding wensen te volgen kunnen, onder voorwaarden door het Bestuur te stellen, in aanmerking komen voor een (gedeeltelijke) vergoeding van de aan de opleiding verbonden kosten.
DIVERSE REGELINGEN
SELECTIEPROCEDURE WEDSRTIJDTEAMS
1 ALGEMEEN:
a. Eenieder die in aanmerking wenst te komen voor een plaatsing in een wedstrijdteam dient zich voor de vastgestelde datum in te schrijven;
b. De selectie wordt verricht door de W.T.K. en zal geschieden door 3 personen. Indien de W.T.K. uit minder dan 3 personen bestaat kunnen zij zelfstandig een derde aantrekkken. Zij winnen vooraf advies in bij de betrokken trainer(s) over de personen die door hen getraind worden;
c. Te hanteren selectiecriteria:
– speelsterkte, mentaliteit, inzet en motivatie;
– kombinaties per team;
– aandacht voor opvang en doorstroming van talentvolle jeugd.
Men kan geen rechten doen gelden uit voorgaande jaren (gespeelde klasse, promotie/degradatie).
2 KOMPETIETEAMS:
a. De W.T.K. maakt een voorlopige teamsamenstelling en maakt deze bekend aan allen die zich opgegeven hebben (zie 1.a.). Eventuele bezwaren tegen de eigen selectie kunnen schriftelijk bij de W.T.K. worden ingediend binnen 10 dagen na de bekendmaking. Na behandeling van bezwaren en/of geschillen (zie 2,b.) maakt de W.T.K. de definitieve samenstelling schriftelijk bekend. Aangaande deze definitieve samenstelling kan een verzoek tot arbitrage worden ingediend (zie 2.b.)
b. Geschillen en arbitrage. In alle geschillen in deze procedure die niet binnen een week door de W.T.K. kunnen worden opgelost, beslist het Bestuur. Een verzoek tot arbitrage door het Bestuur, betreffende de definitieve teamsamenstelling, dient door betrokkene(n) bij een lid van het Dagelijksbestuur te worden ingediend. Het Bestuur i.c. het Dagelijksbestuur zal de betrokkene(n) binnen 10 dagen na ontvangst van het arbitrageverzoek (gezamelijk) horen en binnen een week daarna bindend uitspraak doen.
c. De W.T.K. kan tijdens de kompetitie teams wijzigen in overleg met alle betrokkenen (gemotiveerd).
3 BEKERWEDSTRIJDEN:
Deze selectie vindt plaats door de W.T.K. per te spelen wedstrijd en wordt tijdig bekend gemaakt aan hen die zich hebben opgegeven (zie 1.a.). Eventuele bezwaren hiertegen worden ad hoc door het Bestuur behandeld.
4 SLOTBEPALINGEN
a. Elk team wijst voor de eerste wedstrijd zelf een teamleider aan. De W.T.K., samen met de teamleider, beslissen over de kombinaties in het team. De teamleider behoort toe te zien op de juiste naleving van de reglementen.
b. In alle kwesties waarin deze procedure niet voorziet beslist het Bestuur, in overleg met de W.T.K..
c. Wijzigingen in deze procedure kunnen slechts worden aangebracht door het Bestuur.